SÜRESİZ NAFAKA NEDİR?

Evliliğin bitmesi ile nafaka sorunu ortaya çıkmaktadır. Boşanma ile ortaya çıkan maddi sorunlardan biri nafaka konusudur. Peki nedir nafaka? Nafaka, Türk Medeni Kanunu’nda 175/1 de düzenlenmiş olup şöyledir; “Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka
isteyebilir.” Yoksulluk Nafakası na hükmedilebilmesi için, nafaka alan eşin daha az kusurunu olması ve boşanmanın sonunda yoksulluğa düşecek olması şartlarının bir arada olması gerekmektedir.

AİLE BİRLİĞİ

Dikkat edilmesi gerek en önemli hususlardan biri de boşanma davası ve nafaka davasını uzman bir avukat ile takip etmeniz hususudur. Mahkeme kalemlerine danışarak veya kendi başınıza davanızı açmak ve takip etmek telafisi olmayan büyük zararlara sebebiyet vermektedir. Dava açmak ve gerekli usul işlemleri uygulamak çok teknik bir konudur.

Yoksulluk Nafakasını Hangi Şartlarda Öderim?  Kanun eski eşin asgari ihtiyaçlarını karşılayacak kadar nafaka verilmesini öngörmektedir.
Boşanma sonrası eski eşe nafaka vermek istemeyen taraf, boşanma gerçekleştikten sonra bu sefer de eski eşin ” kusurunu” arayıp nafaka ödememek için birçok yola başvurmakta ve bu durum çatışmaların devam etmesine neden olmaktadır. Diğer yandan nafaka alacaklısı eş, nafaka almaya devam etmek in çalışmıyor veya sigortasız çalışıyor. Mevcut bir ilişkisi varsa gizlemekte ve evlilik dışı yaşam sürdürmeye evlilikten kaçınmaya çalışmaktadırlar. Nafaka alacaklısı taraf yeni bir evlilik gerçekleştirmemekte ve nafaka almayı devam etmektedir çünkü TMK 176/3 gereği nafaka alacaklısı yeni bir evlilik yapacak olursa nafaka kendiliğinden kalkar.

Hangi Şartlarda Yoksulluk Nafakası Ödenmez?

Medeni Kanunun 176. maddesinde belirtildiği gibi nafaka alacaklısı öldüğünde veya evlendiğinde nafaka kendiliğinden ortadan kalktığı gibi, fiilen biriyle evli gibi yaşadığında, yoksulluk durumu ortadan kalktığında (miras kaldığında, kadın kayıtlı ya da kayıtsız çalışmaya başladığında, kadına herhangi bir gelir bağlandığında), haysiyetsiz hayat sürdüğünde mahkeme kararıyla kaldırılabilmektedir.

YOKSULLUK NAFAKASI NEDİR?

Yoksulluk Nafakasına Bir Süre Sınırı Geldi Mi?

TMK 175/1 de geçen “süresiz olarak” ibaresi Anayasa mahkemesinin önüne gelmiştir fakat reddedilmiştir. Yoksulluk nafakasının amacı nafaka alacaklısını zenginleştirmek değil-
dir. Yoksulluk nafakası yola, belirtildiği üzere  boşanma sonucunda yoksulluk içinde düşen eşin asgari yaşam gereksinimlerinin karşılanması düşünülmüştür. Yoksulluk nafakasına hükmedilebilmesi için nafaka talep eden eşin boşanma nedeniyle yoksulluğa düşecek olmasının yanı sıra, nafaka ödeyecek eşin mali gücünün buna elverişli olması da gerekmektedir. Yani zar zor geçinen eşten eski eşine yoksulluk nafakası verilmesi beklenemez.
Kanun koyucu, mahkelemelere süre ile ilgili takdir hakkı tanımlamıştır. Bu nedenle yerel mahkemeler nafakaya ilişkin belirleyici bir süreye hükmedemezler. İlgili bakanlık tarafından nafakanın süresiyle ilgili çalışmalar devam etmektedir. Önerilen ise evlilik birliğinin devam ettiği yıl kadar yoksulluk nafakası ödenmesidir. Yani tarafların evliliği 3 yıl sürmüşse yoksulluk nafakası talebi halinde hakim 3 yıllık bir süre ile nafaka verilmesi kararı verebilecektir.

Yoksulluk Nafakası Toptan Ödenebilir Mi?

Yoksulluk nafakası toptan ya da irat şeklinde ödenebilir, taraflar arasında mali ilişkinin uzaması sakıncalı hal alabileceği için Yargıtay’ın bu yönde usul ve yasaya uygun yerel mahkeme kararlarını onadığı görülmektedir.

Avukat Emel ÖNDER

Arabulucu Hukukçu Yunus ÖNDER

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.